Brnabić: Medijska strategija ključna za vladavinu prava

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

28. 02. 2019

Brnabić: Medijska strategija ključna za vladavinu prava

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je juče na otvaranju debate o medijskoj strategiji u Beogradu da je u procesu izrade tog dokumenta neophodan dijalog i izgradnja poverenja između vlasti i novinarskih udruženja.

Brnabić je na četvrtom okruglom stolu održanom u okviru javne rasprave o tom dokumentu najavila da će finalni nacrt medijske strategije, pre nego što o njemu bude odlučivala Vlada Srbije, nakon javne rasprave i usvajanja primedbi, biti prvi u mogućnosti da vide predstavnici medijskih udruženja.

Ona je izrazila i očekivanje da će Radna grupa u nekoj formi nastaviti da radi kako bi medijska strategija bila primenjena.

Ustavni amandmani i medijske slobode su od "par ekselans" društvene važnosti i zato je moje prisustvo neophodno kako bih ukazala svima na to koliko su te dve teme važne za napredak našeg društva, poručila je premijerka.

Predsednica Vlade je ocenila da je sloboda medija neophodna za zdravo društvo i da predstavlja jedan od ključnih stubova vladavine prava, pri čemu je donošenje medijske strategije jedna od najvažnijih stvari ne samo u oblasti vladavine prava, već i za održivi razvoj Srbije.

Zamenica ambasadora Evropske unije Mateja Norčič Štamcar ocenila je da je rad na medijskoj strategiji pozitivan primer inkluzivnosti koji treba slediti i u drugim oblastima.

Norčič Štamcar je istakla da je sloboda medija stub  demokratije i da EU prati stanje u toj oblasti kroz Poglavlje 23 u procesu evrointegracija.

Ona je naglasila da će EU nastaviti da prati završetak rada medijske strategije i akcionog plana koji ide uz taj dokument, kao i njeno sprovođenje.

Norčič Štamcar je ukazala na to da EU očekuje bolje i bezbednije okruženje za novinare, i podsetila na to da je prošle godine zapaljena kuća novinara u Grockoj, da je vlast brzo reagovala, a da se sada prati kako će pravosuđe reagovati.

Zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Žozef Melot istakao je da je izradu Nacrta strategije karakterisala transparentnost i inkluzivnost, uz napomenu da je OEBS u ovom procesu učestvovao kroz pružanje saveta u oblasti usklađivanja sa međunarodnim pravom i slobodnog informisanja.

On je rekao da je ovo primer za to kako se preuzima odgovornost, i dodao da nakon usvajanja medijske strategije predstoji izmena zakonodavnog okvira, a da će ta misija nastaviti da prati sprovođenje strategije i promenu neophodnih zakona, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Javna rasprava o Nacrtu medijske strategije počela je 1. februara i traje do 1. marta.

Organizovana su četiri okrugla stola, a sugestije i predlozi biće uključeni u finalnu verziju Nacrta strategije koju treba da usvoji Vlada Srbije.

 

Foto: Vlada Srbije