Džamić: Mediji treba da budu kreativni

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

09. 01. 2018

Džamić: Mediji treba da budu kreativni

Jednog od najvećih marketinških stručnjaka Lazara Džamića pitali smo koliki je značaj sinergije kreativaca i medija

Lazar Džamić, konsultant za marketing, autor više knjiga i brojnih profesionalnih članaka o digitalnoj i analognoj komunikaciji, predavač na Fakultetu za medije i komunikaciju, bio je gost Pančeva i skupa posvećenog mladima koji žele da pokrenu svoj kreativni startap ,, PAmetna konferencija”.  Tema njegovog predavanja bila je „Sinergija kreativaca i privrede” i iskoristili smo priliku da ga pitamo o sinergiji kreativaca i medija .

- Mediji su digitalni i oni se takođe bore za prostor, zajedno sa svim drugim firmama. Mi svi imamo određeni rezervoar pažnje i u taj rezervoar su prijatelji, ali i brednovi, mediji… I mediji treba da budu kreativni da bi privukli pažnju, a to znači manje oglašivača. Mediji treba da znaju da ispričaju dobru priču – savetuje Džamić.

 Dodaje da pojedini biznisi, poput digitalnih firmi, ne mogu da postoje bez kreativnih ljudi. Džamić naglašava da je kreativnost danas jedna od najvećih prednosti jer iako se tehnologije brzo menjaju, nije dovoljno da se firme samo na njih oslone već moraju da budu kreativne i u primeni, ali i kreiranju novih proizvoda.

– Kreativnost je naša poslednja odbrana. Danas, u digitalnom svetu, proizvode i usluge izvozimo tako što pritisnemo dugme. To znači da nije bitno gde se geografski nalazimo. Budućnost je već stigla u Srbiju, ali je neravnomerno raspoređena. Mi ovde već imamo vodeće svetske kompanije, poput „Nordeusa”, i to su naši svetski igrači. Problem je u tome što nama treba veći broj takvih firmi, kako bismo imali i više digitalnog i kreativnog biznisa, i što se zemlja i dalje, nažalost, oslanja na ostale velike kompanije. To je i naša najveća barijera jer nema kreativnosti u takvim tradicionalnim biznisima. A kreativaca i ljudi koji znaju posao ima svuda, i u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Nišu... u čitavoj Srbiji – rekao je Džamić.

image1 

Pitali smo ga da li vlasnici i biznismeni smatraju danas da im je kreativnost neophodna.

– Ako postoji tržište s pravom konkurencijom, biznismeni će morati, jer neće imati izbora, da angažuju kreativce zato što on sam mora da bude konkurentan, to jest kreativan. Problem je ako imate tržište koje se uređuje zahvaljujući ličnim vezama, pa onda dolazi do iskrivljenja tržišta i onoga „šta će mi kreativnost kada imam vezu”. To je deo našeg problema – jasan je Džamić.