Rakovic: Odluka o raspodeli novca u Nišu nije ni doneta

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

18. 05. 2016

Rakovic: Odluka o raspodeli novca u Nišu nije ni doneta

Prošle nedelje na protestu u Nišu, novinari iz „City radija” i „Južnih vesti” tražili su da se poništi konkurs za sufinansiranje medijskih projekata jer su novac, kako tvrde, dobili mediji bliski vladajućoj strnaci. Maja Rakovic, predsednica Udruženja radio-stanica RAB Srbija i bivša članica Stručne komisije za ocenu medijskih projekata u Nišu, izjavila je da te optužbe nisu tačne, jer ta komisija nije ni donela odluku o raspodeli novca na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata u Nišu. Povodom ovog slučaja oglasili su se i UNS i NUNS.

 

Maja Rakovic, predsednica Udruženja radio-stanica RAB Srbija i bivša članica Stručne komisije za ocenu medijskih projekata u Nišu, izjavila je da optužbe koje su, prošle nedelje na protestu u Nišu, izneli predstavnici „City radija” i portala „Južne vesti” na račun članova komisije o tome da su najviše novca dodelili niškim televizijama bliskim SNS-u, nisu tačne, jer ta komisija nije ni donela odluku o raspodeli novca na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata u Nišu.

Ovu inforaciju potvrdila su nam i ostala dva člana komisije Vladeta Radović, šef Departmana za novinarstvo niškog Filozofskog fakulteta, i novinar Dragoljub Gajević.

„City radio” je prošle nedelje, između ostalog, saopštio da ,,prema našim saznanjima, ogromna sredstva iz budžeta grada Niša (preko 75%) i ove godine su odlukom sporne stručne komisije dodeljena medijima koji se osvedočeno nisu kvalifikovali da budu javni servis građana, već isključivo perjanici vladajuće stranke”.

Maja Rakovic je ove tvrdnje niških kolega demantovala jer komisija nije ni stigla do ,,sumnjive raspodele novca medijima bliskim SNS-u”, kako je prethodno saopšteno na protestu, navodeći da odluka o raspodeli sredstava ,,uopšte nije doneta”.

– Zvanična i konačna odluka o raspodeli sredstava po osnovu medijskog konkursa u Nišu uopšte nije doneta. Ja sam to saopštila i niškim novinarima, pa je pitanje zašto oni to uopšte nisu objavili. Moje kolege iz komisije i ja nismo sačinili ni zapisnik o raspodeli novca uz neophodna obrazloženja, koji bi, po pravilu, onda trebalo i da potpišu svi članovi komisije. Dalje, nismo usvojili ni konačne iznose koji bi pojedinačnim medijima, po njihovim projektima, bili dodeljeni. Na sastancima smo stigli do ocenjivanja projekata, po sistemu bodovanja, koji smo usvojili, tek smo počeli da pišemo pomenuti zapisnik. Ovakve laži doživljavam kao pritisak na rad  komisije, ali i na medijsko udruženje na čijem sam čelu – RAB Srbija, koje okuplja 119 radio-stanica iz Srbije. Zbog svega navedenog, podnela sam ostavku na članstvo u komisiji, odnosno istog dana smo svo troje članova podneli ostavke. Najpre je to učinio profesor Radović, nakon pola sata ja, a ubrzo i treći član Gajević – rekla je Maja Rakovic.

Ona je podsetila da su članovi RAB Srbije bili u mnogim medijskim komisijama, kao i da se ovo udruženje zalagalo za privatizaciju medija da bi na tržištu svi bili jednaki, pri čemu bi broj slušalaca govorio o kvalitetu programa.

–       Ovako nešto se nijednom članu RAB-a koji je bio član komisije za sufinansiranje medijskih projekata širom Srbije nije desilo. Uvek smo ocenjivali kvalitet projekata, tako da je karikatura koja je bila objavljena na sajtu niških medija, u kojoj su članovi komisije, pa i ja, predstavljeni kao marionete vladajuće stranke, uvreda i napad na samu organizaciju i njene članove. Predstavnici našeg udruženja u stručnim komisijama se po pravilu bore za pravičnu raspodelu sredstava – kazala je Maja Rakovic.

Član Saveta RAB-a Mario Radojković i vlasnik i direktor Radio „Bankera” u Nišu izjavio je da je simptomatično to što se predstavnici „City radija”, prošle godine, kada su bili isti uslovi i kriterijumi za odabir projekata, nisu žalili niti su se pridružili drugim niškim medijima u pokretanju upravnog postupka protiv odluka komisije.

– Razlog može da bude i taj što je prošle godine taj radio dobio novac. Radio „Banker”, na čijem sam čelu, od svog osnivanja nije dobio ni dinar iz gradskog budžeta Niša, na šta sam ponosan – istakao je Radojković.

Prošle nedelje na protestu u centru Niša pod nazivom „Znam za jadac”, novinari iz „City radija” i „Južnih vesti” tražili su da se poništi konkurs za sufinansiranje medijskih projekata, da se raspiše nov konkurs, ali i da novac koji uprava Niša planira da ove godine izdvoji za sufinansiranje medijskih projekata bude znatno smanjen uz obrazloženje da ogromnim novcem aktuelna vlast želi da medije pretvori u svoja sredstva propagande. Na skupu je navedeno da je ovogodišnjim budžetom grada Niša za informisanje građana predviđeno oko 100 miliona dinara, s tim što bi 68,2 miliona trebalo da bude podeljeno putem konkursa za sufinansiranje medijskih projekata. Glavni urednik „Južnih vesti” Predrag Blagojević ocenio je da bi izdvajanja iz gradske kase za medije trebalo da budu smanjena na 20 miliona dinara, koliko su iznosila do pre dve godine.

Njihove zahteve podržao je NUNS, a na skupu je govorio i predsednik ovog udruženja Vukašin Obradović. Prema njegovom mišljenju, projektno sufinansiranje medija je zloupotrebljeno u smislu „da umesto državnih sada dobijemo partijska glasila”.

S druge strane, UNS ih nije podržao. U saopštenju ,,Inicijativa s protestnog skupa u Nišu – kazna za novinare i medije”, ovo medijsko udruženje protivi se inicijativi da se u Nišu smanji iznos novca koji je u gradskom budžetu namenjen projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog značaja. UNS se, suprotno tome, zalaže da se u lokalnim samoupravama povećaju davanja i da se ustanovi princip po kom bi se izdvajalo dva odsto budžeta za konkursno sufinansiranje medijskih sadržaja i napominje da je Niš sa 68.205.000 dinara na 0,6% budžeta.

UNS smatra da je potrebno da se zbog nepravilnosti koje se u procesu projektnog sufinansiranja javljaju, radi na njihovom otklanjanju, a nikako na ukidanju ili umanjenju iznosa namenjenog medijskim projektima, sa čim se složio i RAB Srbija.

Uprava za kulturu grada Niša raspisala je ove nedelje novi konkurs za sufinansiranje medijskih projekata i za ovu namenu ponovo je namenjeno iz gradske kase 68,2 miliona dinara. Novi konkurs sadrži i poziv novinarskim i medijskim udruženjima, kao i medijskim stručnjacima da se prijave za učešće u konkursnoj komisiji.