Raspisani medijski konkursi za 2024

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

07. 03. 2024

Raspisani medijski konkursi za 2024

Poslednjeg dana februara i zakonskog roka, medijske konkurse su raspisali Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama. U odnosu na prošlu godinu, ministarstvo je izdvojilo ukupno 27 miliona dinara više, dok je pokrajinski sekretarijat izdvojio istu sumu, ali nešto drugačije raspoređenu u odnosu na 2023. ,,Izazov će biti i za organe koji raspisuju konkurse i za same učesnike medijskih konkursa" izjavio mr Dragan Traparić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za informisanja.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija raspisalo je ukupno devet konkursa za sufinansiranje medijskih projekata, za koje je izdvojeno 337 miliona dinara, a Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama raspisao je ukupno dva konkursa za koje je opredeljeno 90 miliona dinara. U odnosu na prošlu godinu, ministarstvo je izdvojilo ukupno 27 miliona dinara više, dok je pokrajinski sekretarijat izdvojio istu sumu, ali nešto drugačije raspoređenu u odnosu na 2023.  

Umesto tri konkursa ukupne vrednosti 90 miliona dinara, ove godine je pokrajinski sekretarijat raspisao dva ali iste vrednosti, pojasnio je mr Dragan Traparić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za javno informisanje.

Medijski sadržaji za osetljive grupe sada su deo ,,velikog" konkursa, tako da je konkurs za sufinansiranje medijskih projekata uvećan za 10 miliona i iznosi 80 miliona dinara. Za unapređenje profesionalnih standarda je, kao i prošle godine, opredeljeno 10 miliona dinara.

Od ove godine, svi organi koji raspisuju medijske konkurse, ali i svi učesnici na istim dužni su da rade i poštuju nove medijske zakone i nov Pravilnik o sufinansiranju projekata u oblasti javnog informisanja.

image3 (Mr Dragan Traparić) 

- Izazov će biti i za organe koji raspisuju konkurse i za same učesnike medijskih konkursa. Međutim,, i pored velikog broja pitanja i nedoumica  s obe strane, očekujem kvalitetnije medijske sadržaje koji će doprineti boljem informisanju građana. Moram da kažem, kada govorimo o novim zakonima i pravilniku, da dok se ne formira jedinstven informacioni sistem postoji bojazan da će pojedine lokalne samouprave različito bodovati kandidate za članove medijskih komisija, ali svaka lokalna samouprava je odgovorna za bodovanje istih. S druge strane, kada govorimo o bodovanju projekata, veliki broj bodova se na primer odnosi i na trajanje samog medija što na neki način može da pravi razliku između ,,velikih“ i ,,malih“ medija. Ne smatram da broj zaposlenih ili godine postojanja direkto utiču na kvalitet medijskog sadržaja – izjavio je mr Dragan Traparić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za informisanja i pozvao medije i produkcije da se jave na konkurs.  

Kada je reč o nadležnom ministrstvu, raspisano je devet konkursa i to: za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za radio, televiziju, internet, štampane medije i servise novinskih agencija, elektronske medije čiji izdavači imaju sedište na teritoriji Kosova i Metohije, za sadržaj namenjen osobama sa invaliditetom, za projekte za unapređivanje profesionalnih i etičkih standarda, za proizvodnju medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina i konkurs sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja namenjenih pripadnicima srpskog naroda u zemljama regiona.

Za sufinansiranje projekata elektronskih medija čiji izdavači imaju sedište na teritoriji KiM ove godine je izdvojeno 20 miliona dinara, dok je prošle godine bilo izdvojeno 10 miliona.

image1  image2

Dok je prošle godine za medijske sadržaje na jezicima nacionalnih manjina izdvojen 41 milion dinara, ove godine je 49.2 miliona dinara. Za proizvodnju sadržaja namenjenih osobama sa invaliditetom, ove godine je izdvojeno 18 miliona dinara, a prošle godine je bilo 15 miliona dinara. Za projekte namenjene pripadnicima srpskog naroda u zemljama regiona ove godine je opredeljeno 34.8 miliona dinara, dok je prošle godine bilo izdvojeno 31 milion dinara.

Za štampane medije, novinske agencije, radio, televiziju, internet i stručne skupove izdvojena su sredstva na nivou prošlogodišnjih i iznose: za televiziju 75 miliona dinara, štampane medije i servise novinskih agencija 42 miliona, za radio 34 miliona dinara, za internet 34 miliona dinara i za stručne skupove 30 miliona dinara.

Na kraju, da kažemo da je rok za podnošenje projekata na konkurse nadležnog ministarstva 30. mart, dok je pokrajinski organ dao rok 1. april. Za prijavu članova za rad u stručnim komisija u oba organa rok je 20. mart.

 

 

(Foto: sajt Pokrajinskog sekretarijata za informisanje)