Obuke o primeni novih akata u postupku sufinansiranja medijskih projekata

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

06. 02. 2024

Obuke o primeni novih akata u postupku sufinansiranja medijskih projekata

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija organizuje jednodnevne obuke za predstavnike medija i proizvođače medijskih sadržaja o primeni novih akata u postupku sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja.

Povodom usvajanja novog Zakona o javnom informisanju i medijima, kao i Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija organizuje jednodnevne obuke za predstavnike medija i proizvođače medijskih sadržaja o primeni pomenutih akata u postupku sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja. Obuke će biti održane po sledećem rasporedu:

- 12. februara 2024. godine u Nišu u Vojnom domu;

- 13. februara 2024. godine u Kragujevcu u svečanoj sali Rektorata,

- 19. februara 2024. godine u Novom Sadu u velikoj sali gradske skupštine i 

- 20. februara 2024. godine u Beogradu u prostorijama Nacionalne akademije za javnu upravu.

Zainteresovani se mogu prijaviti lično putem sledećeg linka: https://forms.office.com/e/YHVjHtCeF9

Ukoliko je više lica iz istog medija zainteresovano da prisustvuje obuci, neophodno je da svako lice lično popuni formular. Radi lakšeg prikupljanja i obrade podataka, neophodno je prijavu popuniti ćiriličnim pismom, navodi nadležno ministarstvo.

Ranije ove nedelje ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je da će jedinstveni informacioni sistem za sprovođenje i praćenje sufinansiranja projekata biti pokrenut 1. januara 2025. godine.

- Projektno sufinansiranje je najviše unapređeni deo novog Zakona o javnom informisanju i medijima. Zakonom su precizirane obaveze u vezi raspisivanja konkursa, kao i rok u kom se projekti moraju realizovati. Nastojali smo da novim Pravilnikom što bolje uredimo ovu oblast i otklonimo nedostatke uočene tokom decenije sprovođenja projektnog sufinansiranja, a da ceo postupak, odnosno svi akti nastali u postupku sprovođenja konkursa budu dostupni javnosti, vodeći računa pre svega o ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja. U skladu sa Zakonom, radi objedinjavanja svih relevantnih informacija i unapređenja transparentnosti realizacije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija će uspostaviti Jedinstveni informacioni sistem za sprovođenje i praćenje sufinansiranja projekata od 1. januara 2025. godine“, rekao je ministar Jovanović i podsetio da je Zakon o javnom informisanju i medijima donet 27.oktobra 2023. godine, a na snagu je stupio 4. novembra - izjavio je Jovanović.

Ministar Jovanović je izjavio i da se novim Pravilnikom bliže uređuje sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u skladu sa članom 15. Zakona o javnom informisanju i medijima. Takođe, Pravilnikom je uređen izgled i sadržina obrasca za podnošenje projekata, kriterijumi za ocenu projekata, izgled i sadržina obrasca za podnošenje prijave za člana komisije, kriterijumi za bodovanje prijava za članove komisija, način rada i odlučivanja konkursne komisije, kriterijumi za internu i eksternu evaluaciju podržanih projekata, obaveza zaštite poslovne tajne i autorskog prava korisnika sredstava, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje konkursa u oblasti javnog informisanja, navodi se u saopštenju ministarstva.