"Bez senzacionalizma" obuke RAB SRBIJA

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

29. 12. 2023

"Bez senzacionalizma" obuke RAB SRBIJA

Udruženje RAB Srbija organizovalo je u novembru dve obuke pod nazivom "Bez senzacionalizma”, a uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Obuke za novinare, voditelje i urednike sa regionalnih i lokalnih radio-stanica održane su dva vikenda u hotelu Mir na Zlatiboru.

Obuci koja je održana od 17. do 19. novembra prisustvovali su predstavnici radio-stanica iz Niša, Bele Crkve, Vranja, Paraćina, Beograda, Užica, Jagodine, Trgovišta i Ćuprije, a obuci koja je organizovana od 24. do 26. novembra su prisustvovali predstavnici radio-stanica iz Subotice, Bačke Palanke, Smedereva, Novog Pazara, Užica, Rume i Čačka.  

Oba vikenda predavači su bile novinarke i urednice sa višegodošnjim iskustvom Tanja Jordović i Marina Dimitrić.

Neke od tema njihovih opredavanja bile su: ,,Etika, senzacionalizam i osnovi novinarsta”, ,,Zakonske regulative”, ,,Novinarstvo od profesionalizma do komercijalizacije”, a obuke su  završene radionicom za polaznike.

- Pored sjajnog predavanja Tanje Jordović i njenih brojnih primera iz bogate i dugogodišnje novinrske karijere, najveću pažnju, priznajem na moje iznenađenje, privuklo je predavanje o zakonskoj regulativi. Pomislila sam da će im možda biti suvoparno, ali su svi bili zahvalni na podsećanju na zakonske odredbe kada je reč o izveštavanju. Znate, pored Kodeksa novinara Srbije, posredno i neposredno ova tema je regulisana i na više mesta. Tako sam se dotakla Zakona o javnom informisanju i upotrebi inicijala, pretpostavke nevinosti, ali i dostojanstva ličnosti. Podsetila sam i na dva pravilnika: Pravilnik o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medisjkih usluga i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijske usluge. Takođe, na mojim predavanjim bilo je reči o GDPR-u i njenim kaznenim odredbama u EU, a podsetila sam kolege i na Zakon o oglašavanju i obavezama koje iz njega proističu kada je reč o radijskom oglašavanju. Sve kolege su aktivno učestvovale u obuci i veoma mi je drago što smo imali grupe koje brane ovaj poziv i razumeju značaj dobrog i kvalitetnog informisanja – izjavila je Marina Dimitrić.     

 

 

 

Cilj obuka je bio da voditeljima, novinarima i urednicima sa regionalnih i lokalnih radio-stanica predavači pomognu u pripremi i realiziji kvalitetnog radijski programa, sa svim najvažnijim vestima za slušaoce, ali i da u obilju različitih, često i neproverenih informacija, odaberu one relevantne, i da osmisle dobre i nesenzacionalističke naslove na svojim portalima.

Udruženje RAB Srbija je na Konkursu za sufinansiranje projekata organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima kao i unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja u 2023. godini Ministarstva informisanja i telekomunikacija dobilo sredstva za organizovanje dve obuke "Bez senzacionalizma".