Usvojeni novi medijski zakoni

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

26. 10. 2023

Usvojeni novi medijski zakoni

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima.

Na današnjem zasedanju Narodne skupštine Republike Srbije usvojeni su Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima.

Donošenje ovih zakona važan je korak ka daljem unapređivanju medijske scene u Srbiji, kao i daljoj implementaciji Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020 – 2025. godine, navodi se u saopštenju nadležnog ministarstva.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija još jednom se zahvaljuje svima koji su učestvovali u izradi ova dva zakona – medijskim i novinarskim udruženjima: NUNS-u, UNS-u, Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, Asocijaciji medija, Asocijaciji onlajn medija, ANEM-u, Udruženjima RAB Srbija, SINOS i Lokal pres, kao i međunarodnim partnerima – Delegaciji Evropske unije u Srbiji, Misiji OEBS-a u Srbiji, Ambasadi Kraljevine Norveške i Fondaciji Konrad Adenauer.

Ministarstvo će nastaviti da održava dijalog između sindikata, medija i medijskih i novinarskih udruženja, radi što bolje primene i implementacije Medijske strategije u Republici Srbiji.

Zakonom o javnom informisanju i medijima, potpunije je definisan javni interes u oblasti javnog informisanja i detaljno uređen postupak projektnog sufinansiranja, kao i bliže uređen rad izdavača medija čiji su osnivači saveti nacionalnih manjina.  

Predviđeno je i uspostavljanje Jedinstvenog informacionog sistema za sprovođenje i praćenje sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja, što će uticati na transparentnost ovog procesa. Pored postojećeg Registra medija, predlogom zakona ustanovljava se i Evidencija proizvođača medijskih sadržaja. Takođe, u zakonu je po prvi put definisano i samoregulatorno telo Savet za štampu.

Takođe, Zakonom o javnom informisanju i medijima pruža se i radnopravna zaštita novinarima, u skladu sa propisima iz oblasti radnog prava, a kojom se pojačava osnov za zaštitu profesionalnog novinarskog integriteta od zloupotreba zakona i šikaniranja, u cilju sprečavanja slobode javnog informisanja.

Zakon o elektronskim medijima, pored harmonizacije sa revidiranom Direktivom o audiovizuelno-medijskim uslugama iz 2018. godine i ispunjenosti pretpristupnih obaveza iz poglavlja 10, stvara preduslove za postizanje veće nezavisnosti i profesionalnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM), a time i boljeg regulisanja tržišta elektronskih medija. Ojačana je organizaciona, funkcionalna i finansijska nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije, unapređena njegova profesionalnost, kao i odgovornost prema javnosti. Uspostavljeni su novi organi: Savet - organ odlučivanja, i direktor - organ zastupanja, kao i određeni jasni kriterijumi za izbor članova Saveta koji su dosta pooštreni u odnosu na pređašnji zakon, saopšteno je danas iz ministarstva.