Deset zanimljivosti o radiju koje možda niste znali

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

13. 02. 2023

Deset zanimljivosti o radiju koje možda niste znali

Da li ste znali da su na primer slušaoci mogli da preuzimaju video-igre sa radija osamdesetih godina? Da je Stevie Nicks pronašala svog vokalnog dvojnika i to greškom na radiju? A da radio-talasi traju zauvek i emituju ih čak i planete?

Predstavljamo vam 10 zanimljivosti o radiju za koje možda nikada niste čuli.

1. Reč „broadcasting” (emitovanje) dolazi iz poljoprivrede.

Reč „broadcasting” je zapravo poljoprivredni izraz iz sredine 18. veka koji znači „široko rasipanje semena“. Reč nije postala termin vezan za radio sve do 20. veka, kada su stvorene prve radio emisije. Kao i kod setve, radio emitovanje takođe uključuje veliko rasipanje stvari: radio-talasa, pesama i informacija.

2. WLW je najmoćnija radio stanica u istoriji...bukvalno.

Najmoćnija radio stanica u istoriji je WLW iz Sinisinatija. Ne mislimo na "moćan" u uticajnom smislu (iako je stanica veoma uticajna). Mislimo na "moćan" jer je to stanica koja emituje na 700KHz. U nekom trenutku 1930-ih, radio-talasi ove stanice su imali 500Kw zračenja!

Mislite da je loše kada vam pesma "uđe u glavu”? A zamislite tek da su vam pesme ušle u nameštaj!?!  Građani u blizini WLW-ovog predajnika mogli su da čuju zvuk u svojim tiganjima, loncima i dušecima! WLW i danas postoji i sada je u vlasništvu iHeartMedia.

3. Možete zahvaliti Vheaties-u za radio-džinglove.

Prvi radio-džingl u istoriji napravljen je za reklamu za Vheaties. Prva pevana reklama na svetu izvedena je na Badnje veče 1926. na radiju, četiri muška pevača su pevala „Da li ste probali Vheaties?..."

4. Bio je potreban brod koji tone da se normalizuje prekomorski radio.

Potonuće Titanika 1912. godine uslovilo je korišćenje radija na moru. Nije da na Titaniku nije postojao radio sistem. Upravo suprotno: radio sistem na brodu je spasio živote. Tokom potapanja, mornari su koristili radio da dopru do obližnjeg broda i spasu putnike. Ova katastrofa će na kraju imati i ulogu u stvaranju Zakona o radiju 1912.

5. Ajfelova kula je u osnovi jedna velika radio antena

Tokom godina, čuvena pariska znamenitost koju je konstruisao Gustav Ajfel imala je nekoliko radijskog "učešća”. Prve javne radio-emisije su radili naučnici na vrhu Ajfelove kule. Li de Forest se smatra ocem radio-emitovanja. On se 1908. popeo na orijentir da bi emitovao muziku u pariskim predgrađima. On je u suštini prvi radio DJ! Pored toga, Ajfelova kula je trebalo da bude uklonjena nakon 20 godina. Međutim, preživela je jer je vojska videla njenu vrednost kao radio tornja za presretanje ključnih vojnih prenosa tokom Prvog svetskog rata.

6. Slušaoci su mogli da preuzimaju video igre sa radija osamdesetih godina.

Kako su 1980-te krenule i kompjuteri postajali hit, inženjeri u NOS-u (holandskoj radiodifuznoj organizaciji) došli su do sjajnog otkrića. Pošto su i kompjuterski programi i video igrice bili uskladišteni na audio kasetama, bilo je moguće preneti podatke preko radija, snimiti ih na kasetu i kasnije ih pustiti na računaru. To je dovelo do radio-emisija posebno dizajniranih da omoguće ljudima da preuzimaju besplatne video igrice za svoj računar. Mada, laici su verovatno mislili da slušaju samo nasumično škripanje i pištanje.

7. Radio talasi traju zauvek i emituju ih čak i planete

U radio talasima ima više nauke nego što mislite. Istraživači su otkrili dve zanimljive činjenice o njima. Prvo, veruje se da će nastaviti da putuju zauvek, osim ako ih nešto ne apsorbuje. Ako je to slučaj, i ako postoji više oblika života u drugim delovima univerzuma, osim planete Zemlje, onda su druge planete možda čule naše radio-talase?!

Govoreći o planetama, druge planete su u stanju da emituju radio-talase. Isto važi i za druge stvari koje lebde u svemiru. Godine 1932. stručnjaci su otkrili da astronomski objekti emituju radio-talase. Uspostavljen je sistem koji omogućava proizvodnju slike iz radio-talasa. Dakle, astronomi koriste radio teleskope za proučavanje radio-talasa koji se emituju ne samo sa planeta, već i iz čestica prašine, gasnih oblaka, zvezda, kometa i drugih galaksija. Ko zna... možda vam upravo sada kroz glavu lebde radio-talasi sa Marsa!

8. Govoreći o svemirskim radio-talasima...NASA ima sopstvenu radio-stanicu

Zove se Treći kamen radio i pušta samo alternativnu rok muziku. Možete to proveriti ovde.

9. 164 pesme su zabranjene na radiju posle 11. septembra

Nakon terorističkih napada koji su uništili kule bliznakinje u Njujorku, medijske kompanije su poslale dopise hiljadama radio-stanica širom zemlje. Memorandum je sadržao listu pesama za koje su smatrali da su „lirski upitne“, pošto su Amerikanci tugovali.

Lista je sadržala 164 predložene pesme, uključujući "Highvay to Hell" grupe AC/DC, "Walk Like an Egiptian" grupe Bangles, "Lucy In the Sky with Diamonds" od Bitlsa, "In the Air Tonight" Fila Kolinsa, Tom Petijev "Free Fallin'", "Disco Inferno" od Tramps-a i "Jump" grupe Van Halena. Pored toga, svaka pesma Rage Against the Machine je trebalo da bude zabranjena! One vise nisu zabranjene!?

10. Stevie Nicks je pronašala svog vokalnog dvojnika greškom na radiju

Godine 1978. jedna radio-stanica je puštala pesmu Atlanta Rhithm Section "Imaginary Lover" na pogrešnom broju obrtaja - 45 obrtaja u minuti umesto originalnih sporijih 33. Zbog toga je ubrzani vokal zvučao kao da potiče od Stivie Nicks. Shodno tome, stanica je primila nekoliko poziva o „novoj pesmi Fleetvood Mac-a“. Stivi je na kraju čula za grešku i odlučila da testira kolege iz benda. Puštala im je ploču ubrzano, a oni su zapravo verovali da je to njeno pevanje. Ispod je originalna pesma povećana na 45 obrtaja u minuti. Zaista je ne možete razlikovati od originalnog pevača!

 

Izvor: https://live365.com/blog/10-crazy-fun-facts-about-radio/