Svetski dan radija

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

13. 02. 2023

Svetski dan radija

Svetski dan radija obeležava se danas, 13. februara i to od 2011. godine, kada je taj datum odabran od strane država članica UNESCO, a 2012. usvojen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Radio je moćan medij za celo čovečanstvo i u svoj njegovoj raznolikosti, predstavlja platformu za demokratski diskurs. Na globalnom nivou, radio ostaje najšire konzumiran medij.

Svetski dan radija obeležava se 13. februara od 2011. godine, kada je taj datum odabran od strane država članica UNESCO, a 2012. usvojen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Radio je moćan medij za celo čovečanstvo i u svoj njegovoj raznolikosti, predstavlja platformu za demokratski diskurs. Na globalnom nivou, radio ostaje najšire konzumiran medij.

Ova jedinstvena sposobnost da dopre do najšire publike znači da radio može da pruži društvu različitost, da bude arena za sve glasove i mesto gde može da se čuje svačiji glas…

Radio od osnivanja nastavlja da bude jedan od medija kome se najviše veruje i koji je najkorišćeniji medij na svetu, i to je podatak različitih međunarodnih izveštaja.

 

RADIO I MIR

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana radija je „Radio i mir“.

Rat, kao antonim miru, označava oružani sukob između zemalja ili različitih grupa unutar zemlje, ali se može prevesti i kao sukob medijskih narativa, a narativ može i povećati tenzije ali i održati mir.

Radio stanice oblikuju javno mnjenje i oblikuju narativ koji može uticati na domaće i međunarodne situacije i procese donošenja odluka.

Radio zaista može da podstakne konflikt, ali profesionalni radio može i da ublaži sukobe i/ili tenzije, sprečavajući njihovu eskalaciju ili dovodeći do razgovora o pomirenju i rekonstrukciji.

U kontekstu napetosti, relevantni radijski programi i nezavisno izveštavanje pružaju osnovu za održivu demokratiju informišući građane na nepristrasan način i činjenično, objašnjavajući šta je u pitanju i posredovanjem u dijalogu između različitih grupa u društvu.

„... pošto ratovi počinju u umovima ljudi, u umovima ljudi mora se izgraditi i odbrana mira.” (Ustav Uneska. Usvojen u Londonu 16. novembra 1945. godine)

To je razlog zašto se podrška nezavisnom radiju mora posmatrati kao sastavni deo mira i stabilnosti. Na Svetski dan radija 2023. UNESCO ističe nezavisni radio kao stub za prevenciju sukoba i izgradnju mira.

RADIO U PREVENCIJI SUKOBA I IZGRADNJI MIRA

Radio igra važnu ulogu u održavanju mira.

Informativni (profesionalni) radio se bavi i osnovnim uzrocima i pokretačima sukoba pre nego što oni potencijalno eksplodiraju u nasilje, a kroz specijalne radijske programe i emisije…

Uređivački sadržaj radija takođe, može na vreme zkazati na potencijalne pokretače sukoba, kao što je eskalacija tenzija u određenim zonama itd.

Prevenciji sukoba i izgradnji mira ne doprinosi radio-flash izveštavanje. Već tačno, uravnoteženo izveštavanje i novinarska istraga iza svake emitovane vesti i emisije. Preduslov je da radio bude finansijski nezavisan. Oslobođen komercijalnog, ideološkog ili političkog uticaja.

Različite radijske tehnike takođe jačaju kulturu dijaloga putem participativnih programa i formata kao što su pozivi, razgovori, forumi slušalaca, itd. i tako daju prilike da se demokratski diskutuje o skrivenim pitanjima, uključujući i nesuglasice.

PODRŠKA NEZAVISNOM RADIJU

Iz istorije usluga koje radio pruža društvu, proizlazi da povećanje njegovih novinarskih standarda i kapaciteta treba smatrati ulaganjem u mir. Podrška se može pružiti na različite načine: putem hitnog finansiranja ili strukturalne pomoći radiju kao sektoru, promovisanjem adekvatnog zakonodavstva i regulative, negovanjem pluralizma i raznolikosti radija, očuvanjem njihove nezavisnosti, olakšavanjem pristupačnih poreza ili ukupne finansijske održivosti, itd.

U suprotnom, postoji rizik da se radio namerno ili nehotice uigrava u dinamiku sukoba zbog krhke uređivačke politike, lojalnosti određenom rukovodstvu ili vlasništvu, cenzure, nadzora, autocenzure, antiterorističkih zakona, organizovanog kriminala...

Povećanje podrške nezavisnom radiju trebalo bi da se desi kao priznanje njegovog značaja za mir – i trebalo bi da se desi sada.

 

Izvor: https://www.unesco.org/en/days/world-radio/radio-peace