Poverenje građana EU u tradicionalne medije

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

20. 07. 2022

Poverenje građana EU u tradicionalne medije

Radio na trećem mestu po poverenju građana EU kada je informisanje u pitanju, i to odmah iza televizije i onlajn platformi. Slede društvene mreže i blogovi, pa štampa i magazini.

Radio na trećem mestu po poverenju građana EU kada je informisanje u pitanju, i to odmah iza televizije i onlajn platformi. Zatim slede društvene mreže i blogovi, pa štampa i magazini. Istraživanje je rađeno u periodu april-maj ove godine na reprezentativnom uzorku u svih 27 članica EU.

Za tri četvrtine građana EU televizija je glavni izvor vesti, pogotovo za starije od 55 godina, a slede onlajn platforme (43%), radio (39%) i društvene mreže i blogovi (26%). Na petom mestu je štampa i svaki peti ispitanik navodi novine i časopise kao glavni izvor informisanja, pokazalo je novo istraživanje Eurobarometra.

Građani više veruju tradicionalnim elektronskim i štampanim medijima nego onlajn platformama za vesti i kanalima društvenih medija, pokazalo je istraživanje. Kako se navodi, bezmalo polovina ispitanika očekuje istinite vesti sa javnih TV i radio stanica, a čak 27% ispitanika je kao izvor vesti od poverenja navelo privatne televizije i radio stanice u Evropi.

Plaćanje za praćenje onlajn sadržaja i dalje je retko i 70% onih koji prate vesti onlajn čita samo besplatne sadržaje.

Kada je reč o temama, polovina ispitanika navela je da je najviše interesuje domaća politika a slede evropske i međunarodne (46%) i lokalne (47%) vesti.

image1

Iako su tradicionalni izvori informisanja, posebno televizija, važni, 88% ispitanika bar deo vesti prati onlajn preko pametnih telefona ili kompjutera.

Pri tome 43% prati sajtove medija, npr. novina, a gotovo trećina čita tekstove ili postove na društvenim mrežama, pokazalo je istraživanje čije rezultate prenosi Evropski parlament.

Na značaj poverenja u medije ukazuje i podatak da 54% ispitanika da otvori neki onlajn sadržaj motiviše naslov a 37% kaže da im je važno da veruju mediju koji je postavio neku vest.

Istovremeno nešto više od četvrtine ispitanika misli da je u prethodnih sedam dana bilo često izloženo dezinformacijama ili lažnim vestima. U Bugarskoj to misli 55% građana a u Holandiji samo desetak procenata.

 

Izvor: EURACTIV.rs