Radna grupa za bezbednost novinara osudila napade na OK radio

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

20. 06. 2022

Radna grupa za bezbednost novinara osudila napade na OK radio

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara je na vanrednom sastanku u petka razmatrala pretnje koje su upućene vlasnici Oliveri Vlatković i zaposlenima OK Radija u Vranju.

Član Radne grupe Veran Matić je prilikom upoznavanja ostalih članova  sa trenutnom situacijom koja se dešava u Vranju ukazao da pretnje traju duži vremenski period to jest od trenutka kada je vlasnica radija inspekciji prijavila investitora koji je izvodio radove bez potrebnih dozvola. Pritisak i pretnje su nastavljene i ovog meseca kada su zazidani prozori jedne od kancelarija OK Radija.

Nadležne gradske službe su konstatovale da je zaziđivanje prozora urađeno na nezakonit način i izrazilo spremnost da ukloni sve nelegalno izgrađene objekte. Pritisak na vlasnicu je dostigao kulminaciju, nakon posete članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara, a dan pre davanja iskaza u tužilaštvu povodom svih pretnji i izvršen je od strane Dejana Nikolića Kantara višestruko osuđivanog vlasnika lanca kockarnica i građevinskog investitora, navodi se u saopštenju.

Branko Stamenković, zamenik republičkog javnog tužioca i član Radne grupe je ukazao  na to da osnovno i više tužilaštvo u Vranju nije načinilo nijedan propust i da će se nakon davanja iskaza zaposlenih kao i vlasnice radija adekvatno reagovati. Takođe je istaknuto da je potrebna nepodeljena podrška svih državnih organa (MUP-a, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija) kako bi se iskazala odlučnost u rešavanju ovog slučaja imajući u vidu da je ovakvim postupkom državi bačena rukavice u lice.

Bekir Dudić, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova je prisutne upoznao da je započet postupak procene bezbednosti vlasnice i zaposlenih u OK Radiju i da će se u skladu sa rezultatima te analize preduzeti odgovarajuće mere.

Članovi Radne grupe oštro osuđuju sve napade koji su usmereni na vlasnicu i zaposlene u OK Radiju i  zahtevaju od svih državnh organa kao i organa  Gradske uprave grada Vranja da preduzmu sve mere koje im stoje na raspolaganju kako bi se sprečio uticaj na novinare usled kog oni ne mogu obavljati svoju osnovnu funkciju koja se sastoji u slobodi prikupljanja i objavljivanja informacija koje su od značaja za sve stanovnike lokalne samouprave na čijoj teritoriji pružaju svoje usluge.

Brzom i odlučnom reakcijom potrebno je jasno staviti do znanja svima da se ne sme ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritisaka, pretnjama, odnosno ucenom vlasnika medija ili novinara, navodi se u saopštenju.