Održan sastanak Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

27. 05. 2022

Održan sastanak Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara

Članovi Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, u kojoj je i predstavnik RAB Srbija, danas su se sastali s premijerkom Anom Brnabić.

Na sastanku, na kojem je kao stalni član ovog tela prisustvovao i predstavnik RAB Srbije, razgovaralo se o aktuelnim slučajevima napada i pretnji predstavnicima medija, kao i o aktivnostima za unapređenje sveukupnog položaja novinara i krivično-pravne zaštite novinara.

Radna grupa snažno osuđuje uvrede i pretnje koje su upućene glavnoj i odgovornoj urednici Insajdera Brankici Stanković tokom nedavne košarkaške utakmice Partizan-Budućnost, uz podsećanje na to da je reč o novinarki koja je više od sedam godina imala policijsku zaštitu, upravo zbog pretnji koje su bile upućivane nakon Insajderovih serijala o navijačima.

Brnabić je rekla da su pretnje upućene novinarki Brankici Stanković apsolutno nedopustive, dok je Veran Matić obavestio prisutne da je u ime Stalne radne grupe za bezbednost novinara podneo prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu protiv NN lica za ugrožavanje sigurnosti novinarke Stanković.

image1(Foto: Vlada Srbije)

Zamenik Republičkog javnog tužioca Branko Stamenković izvestio je članove Radne grupe o tome da je od početka ove godine podneto 26 krivičnih prijava u vezi sa događajima izvršenim na štetu novinara, od toga dve u januaru, pet u februaru, šest u martu i trinaest u aprilu.

Stamenković je rekao da tužilaštvo pažljivo analizira svaku prijavu i postupa po njoj, a da je naročito primetno povećanje pretnji koje se upućuju preko interneta, odnosno društvenih mreža.

Tako je od trinaest predmeta u aprilu, u čak 11 reč o pretnjama koje su upućene preko društvenih mreža.

Stamenković je rekao da je od 1. januara 2016. do 30. aprila 2022. godine bilo ukupno 227 predmeta u kojima je ocenjeno da postoji osnovana sumnja da je izvršeno neko krivično delo na štetu bezbednosti novinara, i od toga je u više od 23 odsto predmeta do sada izrečen neki oblik krivične sankcije ili je gonjenje ustupljeno stranoj državi.

On je takođe obavestio članove Radne grupe o statusu predmeta koji se redovno prate.

image2(Foto: Vlada Srbije)

Pored aktuelnog slučaja novinarke Brankice Stanković, Veran Matić se na sastanku posebno osvrnuo na slučaj ubijenog novinara Milana Pantića i postupka koji se vodi, imajući u vidu neophodnost da slučaj konačno dobije sudski epilog.

Članovi Radne grupe razgovarali su i o položaju Srbije na Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica, uz ocenu da je Srbija najbolje ocenjena u oblasti postojećeg pravnog okvira, ali da je potrebno raditi na poboljšanju drugih indikatora.

Takođe, članovi Radne grupe su zaključili da je važno nastaviti rad na izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, odnosno predlogu koji je ranije bio pripreman u saradnji sa i uz podršku OEBS-a, kako bi bio završen do kraja godine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Misije OEBS u Srbiji, Delegacije EU, Ambasade Kraljevine Norveške i Fondacije Konrad Adenauer.