Usvojen Akcioni plan za Medijsku strategiju

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

03. 12. 2020

Usvojen Akcioni plan za Medijsku strategiju

Usvojen Akcioni plan za primenu Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine.

Na sednici Vlade Srbije danas je usvojen Akcioni plan za primenu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine.

Primenom Akcionog plana, implementacijom Medijske strategije, kao i izradom seta novih medijskih zakona rukovodiće Ministarstvo kulture i informisanja, saopšteno je iz ovog ministartsva.

Cilj Strategije je unapređenje sistema javnog informisanja koji garantuje slobodu izražavanja, slobodu medija, bezbednost novinara, medijski pluralizam, razvijeno medijsko tržište, osnaženu novinarsku profesiju.

Predsednica RAB Srbija Maja Rakovic, koja je bila član Radne grupa za izradu Akcionog plana i koja je učestvovala u pisanju Medijske strategije, izrazila je zadovoljstvo što je Vlada Srbije danas usvojila ovaj dokument na osnovu kojeg će se implementirati ranije usvojena Medijska strategija.

-  Danas usvojenim Akcionim planom definišu se predstojeće aktivnosti u implementaciji Medijske strategije, kao i vremenski okviri za njih. Ovo je preduslov za izmenu zakona, a sve s ciljem da se poboljšalo stanje u medijima u našoj zemlji. Najviše promena sada mogu da pretrpe medijski zakoni poput Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima. Kada je reč o radiju kao mediju, članovi Udruženja RAB Srbija i ja smo zadovoljni novinama koje će doneti primena nove Medijske strategije – izjavila je Maja Rakovic.

Sama Medijska strategija usvojena je krajem januara ove godine.