Na 14. Radio danima: Šef Misije OEBS-a i poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

20. 11. 2017

Na 14. Radio danima: Šef Misije OEBS-a i poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Misija OEBS-a u Srbiji i poverenica za zaštitu ravnopravnosti promovisali su na 14. Radio danima RAB Srbija, koji su početkom meseca održani na Paliću, dva priručnika koje je podržala Misija OEBS-a u Srbiji.

Ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji obraćajući se mnogobrojnim urednicima, novinarima, direktorima i vlasnicima radio-stanica u Srbiji je naglasio značaj uloge medija u podizanju svesti o diskriminaciji i rekao da upravo oni treba da imaju vodeću ulogu u jačanju društva bez diskriminacije.

image1

            Misija OEBS-a u Srbiji podržala je izdavanje „Vodiča za borbu za toleranciju” i „Vodiča o rodno osetljivom izveštavanju medija u Srbiji”. Ambasador savetuje da Srbija na ovom putu iskoristi najbolje prakse drugih zemalja.

Ambasador Oricio, koji je u Srbiju došao iz Italije, na molbu da, kada govorimo o ovoj temi i našem putu reformi, uporedi te dve zemlje, rekao je:

            – Italija svakako može da bude iskorišćena kao primer Srbiji za neka pitanja, ali ključna reč koju ja stalno spominjem jeste: zajedno. Dakle, Srbija svakako treba da uzme u svoje ruke ove reforme, pa i reformu medija. OEBS je tu da pruži podršku, znači to je proces i zajedno treba da menjamo stvari. Navodim često primere iz Italije i to da treba samo malo više da poradite na ovome, ali ponovo naglašavam da treba da radimo zajedno.

image2

            Poverenica Brankica Janković izjavila je da je cilj priručnika da novinarima budu pomoć pri izveštavanju o temama u oblasti ljudskih prava, zaštite od diskriminacije i promocije tolerancije.

            Ona je naglasila da mediji imaju izuzetno značajnu ulogu u kreiranju javnog mnjenja, da svi zajedno možemo da se borimo za bolje i ravnopravnije društvo koje prihvata različitosti.

            – Uvideli smo, kroz instituciju poverenika, da se često diskriminatorno izveštava, ali zbog neznanja. Poverenik mora da ide korak ispred, a ne samo da odgovara na pritužbe građana, jer samo sprovođenjem postupka problem nećemo rešiti – rekla je poverenica.

            Ona je istakla da nije reč o ravnopravnosti samo između muškaraca i žena, već svih građana Srbije, bez obzira na njihova lična svojstva, to jest pripadnost naciji, etničkoj i verskoj grupi, političkim ili sindikalnim organizacijama i tako dalje. Izrazila je nadu da će priručnici doprineti boljem izveštavanju i smanjenju diskriminacije u medijima, ali i većem učešću žena u politici, i dodala da borba s predrasudama i uvreženim stereotipima nikad nije laka.

image4

– Žene će pokazati koliko je diskriminacija žena štetila u stvari našem društvu. Uprkos dobrom zakonskom okviru još uvek je teško nešto promeniti. Očekujem, na primer, i veće učešće žena u politici. Evo prilike da izmenimo diskurs u tom delu, jer verujem da će žene neprihvatanjem muških pravila igre u politici već promeniti stvari nabolje. Takođe, verujem da bismo mogli i kroz kulturu koja nas određuje da promenimo stvari i naravno kroz obrazovanje i porodicu, aktere koji su od najvećeg značaja u našoj borbi za razumevanje i ravnopravnost – izjavila je poverenica Brankica Janković.

image5

            Maja Rakovic, predsednica RAB Srbija, udruženja koje je već sedmu godinu organizator stručno-edukativnog skupa Radio dani, izjavila je da je značajno to što se na Jesenjim Radio danima govorilo o novim priručnicima za novinare: Priručnik protiv diskriminacije i Priručnik o izveštavanju u kriznim situacijama, a sa aspekta roda.

            – Upravo je to jedan od načina da esnaf unapredimo, a kolegama pomognemo. Jedino zajedno možemo da podignemo svest o ovim važnim pitanjima. Svima nama ovde je isti cilj, a on je jačanje i razvoj medija u Srbiji i izgradnja kapaciteta novinara i medija. Hvala Misiji OEBS-a u Srbiji i poverenici za zaštitu ravnopravnosti – izjavila je Maja Rakovic i dodala da je ukupno 300 učesnika na 14. Radio danima imalo piliku da čuje šta je novo u radio-industriji.

image7

              Zakon o zabrani diskriminacije donet je 2009. godine, ali i pored dobrih zakonskih rešenja, u praksi situacija nije zadovoljavajuća. Zato je cilj ovih priručnika da se medijima učine pristupačnim domaći i međunarodni antidiskriminacioni okviri.

image8 

Publikacije sadrže i rečnik tolerancije odnosno listu antidiskriminatornih, rodno senzitivnih i manje poznatih termina sa objašnjenjima. Autorke priručnika su poverenica Brankica Janković, prof. dr Ivana Krstić, Tatjana Jakobi i Antigona Andonov, šefica kabineta Poverenika za zaštitu ravnopravnosti,koja je priručnike i predstavila.