Privremeno nadzorno telo pratiće medije u predizbornoj kampanji

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj

Pošalji prijatelju

28. 12. 2021

Privremeno nadzorno telo pratiće medije u predizbornoj kampanji

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o javnim medijskim servisima i Zakona o elektronskim medijima, a Privremeno nadzorno telo za praćenje medija usvojilo je metodologiju praćenja rada medija i njihovog odnosa prema učesnicima u predizbornoj kampanji.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, Privremeno nadzorno telo za praćenje medija je odlučilo da prati rad medija i u periodu do raspisivanja izbora, a član tog tela Srđan Miljković je rekao da je prvi cilj merenje vremena koje će mediji koji će biti u nadzoru posvetiti učesnicima izbora.

Drugi cilj će biti odgovor da li su pružaoci medijskih usluga svoj program podredili odredbama svih relevantnih normi.

Kopredsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Rade Veljanovski izjavio je juče da je to telo usvojilo metodologiju praćenja rada medija i njihovog odnosa prema političkim akterima u predizbornoj kampanji, ali i u periodu pre raspisivanja izbora.

Da podsetimo da je Skupština Srbije u petak usvojila izmene i dopune Zakona o javnim medijskim servisima i Zakona o elektronskim medijima.

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima kojima se propisuje da 10 dana pre dana određenog za glasanje mediji ne mogu da izveštavaju o zvaničnim javnim skupovima na kojima se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti, odnosno obeležava početak izgradnje takvih objekata, ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Republike, poslanike i odbornike.

Pružaoci medijskih usluga u oblasti elektronskih medija dužni su, kao što smo već pisali, da pre početka izborne kampanje objave tarife za političko oglašavanje, uz pravilo da kriterijumi po kojima se određuje cena političkog reklamiranja i uslovi plaćanja moraju da važe za sve kandidate na izborima i podnosioce proglašenih izbornih lista.