Objavljen Akcioni plan za primenu Medijske strategije

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj

Pošalji prijatelju

11. 12. 2020

Objavljen Akcioni plan za primenu Medijske strategije

Akcioni plan za primenu Medijske strategije od 2020. do 2025. godine objavljen je u Službenom glasniku br. 148 od 10.decembra, a Vlada Srbije je formirala radnu grupu za praćenje sprovođenja Akcionog plana.

Ovaj akcioni plan odnosi se na period od 2020. do 2022. godine i pre njegovog završetka uslediće izrada izveštaja o rezultatima, na osnovu čega će se početi sa procesom izrade drugog akcionog plana.

Cilj Medijske strategije, koja je usvojena 30. januara ove godine, a na kojoj je radila radna grupa od 18 članova, predstavnika države, novinarskih i medijskih udruženja, je unapređenje sistema javnog informisanja koji garantuje slobodu izražavanja, slobodu medija, bezbednost novinara, medijski pluralizam, razvijeno medijsko tržište i osnaženu novinarsku profesiju i u tom kontekstu Akcioni plan donosi niz mera za unapređenje bezbednosti, socio-ekonomskih i profesionalnih uslova rada novinara, zaštitu novirnarskih izvora, profesionalne autonomije, obezbeđivanje nezavisnosti javnih medijskih servisa i Regulatornog tela za elektronske medije, kao i funkcionalnosti i ažurnosti Registra medija.

Akcioni plan predviđa izmene 13 zakona, a najviše promena odnosi se na Zakon o javnom informisanju i medijima, Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnim medijskim servisima.

Primenom Akcionog plana, implementacijom Medijske strategije, kao i izradom seta novih medijskih zakona rukovodiće Ministarstvo kulture i informisanja.